Sibirisk katt

Sibiriska katter är stora och kraftiga kattdjur. Honor väger mellan 3,5-5 kg och hanar mellan 6-10 kg.

Allergi:
Enligt många uppfödares erfarenheter så verkar vissa allergiker klara av den Sibiriska katten bättre än många andra raskatter.
Det är ett protein som kallas FEL-D som den Sibiriska katten sägs sakna enligt många sidor. Det är dock inte vetenskaligt bevisat att katten saknar FEL-D.
Allergin är något mycket individuellt, vad jag tål kanske en annan blir sjuk av.


  • Öron: Svagt lutade framåt, medium i storlek, öppna i basen och rundade öronspetsar. Svagt lutade framåt med bra bredd mellan dem.
  • Ögon: Stora och lätt ovala. Något snedställda i placering och brett isär. Alla färger är tillåtna, men grönt är att föredra. Ren färg önskas.
  • Kropp: Kroppen ska ge ett rektangulärt intryck med kraftig benstomme, bred bröstkorg och muskulös kraftig nacke.
  • Ben:Medium höga och formar rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda med tofsar mellan tårna.
  • Svans: Medium lång med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.
  • Päls: Mycket tät päls som inte får ligga tätt intill kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.
  • Färg: Alla färger är tillåtna med obegränsat inslag av vitt.

Historia och ursprung

"Den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Där fanns många olika nationaliteter - alla nomader, jägare eller fiskare (jordbrukarna invandrade lite senare) och eftersom katt var ett populärt husdjur i Ryssland tog man med dem till Sibirien.

Det hårda och kalla sibiriska klimatet gjorde det svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, och därför premierades långhåriga mutationer. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare."

 

Källa: http://www.sverak.se/SVERAK/Om_katt/Raser/SIB.htm